Skip to main content

Houten balken in Hayward-stadion

Architectenbureau SRG Partnership heeft voor het Hayward Field-stadion in Eugene, Oregon een nieuw ontwerp gemaakt in het kader van renovatie. Hierin zijn 12.650 zitplaatsen ondergebracht evenals 25.630 vierkante meter aan hallen en hellingen in combinatie met 12.190 vierkante meter aan ondergrondse trainingsfaciliteiten.

Eén van de hoofdtaken betrof het ontwerp van een nieuwe tribune en luifel. De architect heeft voor de nieuwe overkapping gebruik gemaakt van met lijm gelamineerd hout dat licht gebogen is. Deze bogen ondersteunen het uiteindelijke kunststof dak (ETFE) dat bezoekers schaduw biedt maar hinderende schaduw op het veld voorkomt.

Aan de buitenkant is de luifel ondersteund door een basis van geprefabriceerde trapeziumvormige betonnen panelen. Deze basis omsluit de trainingsgebieden en ondersteunt de hoofdhal waarboven de luifel de ingang van de stadionkom afschermt. Onder het veld zijn de trainingsfaciliteiten gesitueerd.

Opvallend is tot slot de Hayward toren die boven de ingang staat en negen verdiepingen telt. Deze toren is bekleed met geperforeerd metaal dat iconische figuren afbeeldt die ook deelnamen aan Hayward Field.

— 30 mei 2023 —