Een vertaalslag op de repetitieve architectuur

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Q Residences, de noordelijke high-rise Quartz is een landmark; een iconisch ontwerp van Studio Gang. De zuidelijk gelegen low-rise Qube maakt het beeld compleet: Q Residences combineert een perfecte ligging met hoogwaardige architectuur. Het nieuwe wooncomplex telt 248 huurwoningen, een aangelegd plaza tussen de gebouwen, ruimte voor horeca, lifestyle en retail op de begane grond en circa 130 parkeerplaatsen in de ondergrondse parkeergarage.

  Het toonaangevende architectenbureau Studio Gang uit Chicago is gevraagd voor de architectuur voor het nieuw te bouwen Q Residences.

  Ten dele is de vormgeving van zowel Qube als Quartz een vernieuwende knipoog naar het rechthoekige naoorlogse ontwerp dat elders de wijk domineert. Maar dan zachter. Het vloeiende lijnenspel is ook functioneel. Het oppervlak van de façade is groter, en doordat de balkons verspringen hebben buren zichtbaar contact met elkaar. Die sociale component is tevens doorvertaald naar de plint waar straks functies komen die van toegevoegde waarde zijn voor de bewoners, transparante ruimtes met extra hoge plafonds en veel glaspartijen. Verder de hoogte in neemt Quartz toe in dynamiek, een moderne vertaalslag op de repetitieve, rechtlijnige omliggende architectuur. ‘Ik vind het interessant om te kijken hoe architectuur een wijk levendiger maakt. Bewoners moeten zich goed voelen, in hun huis en de omgeving.’

  Bij Q Residences is duurzaamheid vertaald naar weloverwogen keuzes voor kwalitatieve bouwmaterialen, innovatieve technieken, en slim bouwen. Zo zijn de prominent zichtbare vinnen van elk balkon niet op de bouwplaats in de open lucht gevormd, maar op een afgesloten werkplaats waar onder beheersbare omstandigheden uitstoot kan worden afgevangen. ‘Woontorens bieden de unieke kans om op een kleine voetafdruk groots effect te bewerkstelligen.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2023 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel