Gigantische installatie van David Hammons in New York

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  In New York, in het water van de rivier Hudson, staat sinds kort een gigantische installatie van kunstenaar David Hammons. Het werk Day’s End is bijna 100 meter lang en is gemaakt van pijpen van geborsteld staal.

  Het kunstwerk is te vinden bij het zuidelijkste puntje van Gansevoort Peninsula wat een onderdeel is van het Hudson River Park. Wie voor de ingang van het Whitney Museum of American Art staat kan Day’s End van een afstand bewonderen. Ook vanuit het museum zelf biedt een aantal ramen uitzicht op het werk.

  In de vorm herken je een groot pakhuis of een fabrieksgebouw, precies het soort gebouwen die lange tijd aan de rand van het Meatpacking District te vinden waren. Alleen is deze variant transparant. Volgens Adam Weinberg, directeur van het Whitney, schuilt hierin de genialiteit van het werk. Day’s End kan door de open constructie van alles bevatten. “Je kunt er geen foto van maken, zonder dat er andere dingen in zichtbaar zijn”.

  Democratisch

  Wie naar de installatie kijkt zal dus altijd water, gebouwen, mensen of dieren zien. Deze vormen een onderdeel van een kunstwerk dat elk moment van de dag anders is. Deze veelzijdigheid sluit naadloos aan bij het brede oeuvre van David Hammons. Het werk is democratisch en betrekt iedere voorbijganger bij het werk.

  Er is overigens ook flinke kritiek op het werk. Day’s End heeft namelijk 17 miljoen dollar gekost. Volgens het museum zijn een aantal factoren daarvoor verantwoordelijk. Het heeft heel veel tijd en werk gekost om met de gemeente de locatie af te stemmen, de constructie vond plaats in vijf verschillende landen en de coronacrisis zorgde voor vertraging.

  Op 16 mei is de officiële onthulling van het kunstwerk. Het museum zal die dag gratis toegankelijk zijn.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel