De "roestvrijstalen tornado" is bijna af

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Architect: Frank Gehry

  In het Zuid-Franse Arles legt men momenteel de laatste hand aan de opvallende toren van cultureel centrum Luma Arles. Architect Frank Gehry liet zich voor het ontwerp inspireren door een beroemd kunstwerk.

  Van februari 1888 tot mei 1889 woonde en werkte Vincent van Gogh in Arles. Daarna liet hij zich vrijwillig opnemen in het ziekenhuis van Saint-Paul-de-Mausole in het nabijgelegen Saint-Rémy-de-Provence. Daar schilderde Van Gogh zijn beroemde Sterrennacht. Tijdens zijn verblijf in Arles maakte hij al enkele schilderijen in dezelfde stijl.

  Amfitheater

  Voor Frank Gehry was dit een mooi uitgangspunt om het schilderij te vertalen naar een 56 meter hoge toren in Arles. De grillige vormen van het gebouw en de manier waarop de spiegelende gevel de hemel weerkaatst, verwijzen op mooie wijze naar De Sterrennacht. De ronde basis van de toren is op zijn beurt weer een verwijzing naar het Romeinse amfitheater in Arles.

  In het gebouw, dat op 26 juni 2021 opengaat voor publiek, zullen naast expositieruimtes ook vergaderzalen, onderzoekruimtes, een auditorium en een café een plek krijgen. Het Luma Arles is een initiatief van de Zwitserse kunstverzamelaar Maja Hoffmann. Dankzij een donatie van 150 miljoen euro kon een stuk grond worden gekocht van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en werd de prestigieuze architect Frank Gehry aangetrokken.

  De Amerikaanse architectuurcriticus Frank Miller omschreef het ontwerp van Gehry als een "roestvrijstalen tornado", hoewel sommige locals het naar verluidt hebben afgedaan als een verfrommeld drankje.

  De bestaande gebouwen op het spoorterrein zullen door Selldorf Architects uit New York worden getransformeerd tot expositieruimtes. Rondom zal een publiek toegankelijk park worden aangelegd. Het ontwerp hiervan is in handen van de Belgische landschapsarchitect Bas Smets.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel