Skip to main content

Een echt totaalproject

Groen licht voor ‘Mercier’, de renovatie van de historische vleugel van Hof van Egmont

Dit najaar start de ontwikkelaar COGIVA met de totaalrenovatie en wordt het neoclassicistisch gebouw omgevormd tot een commerciële ruimte op het gelijkvloers, acht appartementen en twee penthouses. Het vernieuwde gebouw krijgt de naam ‘Mercier’, een verwijzing naar het gelijknamige plein.

‘Mercier’ ​ is gelegen op het Kardinaal Mercierplein, op de kruising van de Vesten en de centrumas tussen het marktplein en het station van Mechelen. Die centrale ligging was in de 19e eeuw al één van de troeven voor de Mechelse elite om haar intrek te nemen in de burgerwoningen, gebouwd door de voorloper van het OCMW in 1842. Vanaf de jaren 70 deed het gebouw dienst als verzorgingstehuis. Vorig jaar verkocht het OCMW de panden aan COGIVA, één van de zes kandidaat-kopers. De bouwpromotor en a2o architecten sloegen de handen in elkaar om het erfgoedkundig gebouw op te waarderen en een nieuwe invulling te geven.

“We zijn bijzonder tevreden met het concept en kijken erg uit naar de realisatie van het project. De authentieke elementen en gevels worden gerestaureerd en de nieuwe toevoegingen -zoals de orangerie en groene terassen- zijn ontworpen met groot respect voor het verleden. Een echt totaalproject waarbij ook de kleine details en de interieurs van de woningen tot in de puntjes worden verzorgd. We brengen het neoclassicistische gebouw terug naar zijn oude glorie, het zal ongetwijfeld een fantastische plek worden om te wonen en te vertoeven”, zeggen Luc Vanmuysen en Niels Dujourie van a2o architecten.

Ook Stad Mechelen is enthousiast over de nieuwe stadsontwikkeling:

“De nieuwe, ambitieuze invulling van dit iconisch en beeldbepalend gebouwencomplex past perfect bij de ambitie van de Nieuwe Vesten,” meent burgemeester Alexander Vandersmissen. “Het vestenproject prikkelt aangrenzende stedelijke ontwikkelingen. Samen versterken al die projecten de 21ste-eeuwse vesten als een eigentijds hoogkwalitatief stedelijk lint, waarbij verschillende functies hand in hand gaan en onze stad echt naar een hoger niveau tillen.”

“Gezien de historische uitstraling van het gebouw, hebben we er sterk op toegezien dat het ontwerp ontwikkeld werd met respect voor het erfgoed. Op de benedenverdieping komen twee commerciële ruimtes die mooi aansluiten op de commerciële kern van de stad. De toekomstige ontwikkelingen van het Hof van Egmont en Impact Factory, zijn een opportuniteit om een groot deel van de directe omgeving op te waarderen en op elkaar af te stemmen: drie stadsvernieuwingsprojecten moeten op die manier 1 groot, mooi aaneensluitend geheel worden”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling en Stedenbouw.

— 06 september 2023 —