Proefproject voor een gemoderniseerde brandweerkazerne

Een ultramoderne brandweerkazerne in Brussel zal de dienstverlening aan de bevolking en de levenskwaliteit van de brandweerlieden verbeteren.

De studies werden uitgevoerd door studiebureaus ORG Permanent Modernity i.s.m. Util en Ingenium. De werken worden uitgevoerd door aannemer Artes TWT en zullen bijna twee jaar duren. Het budget voor dit project is 10.690.000 euro.

Het project omvat een innoverend systeem voor het ontsmetten van de interventiekledij en de brandweermensen na een brand, waarvan de uitgestoten deeltjes een gezondheidsrisico vormen. Er zullen twee circuits worden aangelegd, georganiseerd van vuile zone naar schone zone: na het wassen en drogen van de interventiekledij worden deze via een speciale trap naar een brandweergarderobe gebracht. De brandweermensen zullen zich kunnen ontsmetten via douchegangen op de begane grond voordat zij terugkeren naar de leefruimten. De ventilatie van deze ruimten zal ook gescheiden zijn van de algemene ventilatie. Dit systeem is een primeur in België.

Met het oog op het welzijn van de ploegen, die diensten draaien van 24 uur, worden er belangrijke verbeteringen voorzien, zoals slaapkamers voor 2 personen i.p.v. de huidige slaapzaal, aparte faciliteiten voor vrouwen en ruime en goed uitgeruste sport- en fitnessruimten.

Verder zal er ook een oefentoren zijn waar brandweerlui kunnen oefenen op de benadering van een gebouw met verschillende soorten ramen en balkons.

Uitgerust met zonnepanelen en een warmtepomp zal het gebouw energiezuinig zijn. De groendaken en inheemse, onderhoudsvriendelijke beplanting rondom het gebouw zullen de biodiversiteit verbeteren. Grijs water en regenwater worden in het gebouw hergebruikt. Het water waarmee de brandweerwagens werden gewassen, wordt gefilterd voordat het in het riool wordt geloosd.

— 12 mei 2023 —

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2023 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel