‘Nobelprijs voor de kunst’

‘Nobelprijs voor de kunst’

De Praemium Imperiale, ook bekend als de Japanse Nobelprijs, gaat dit jaar naar vier artiesten, onder wie de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Ook de Amerikaanse lichtkunstenaar James Turrell, de Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma en de Australische ­architect Glenn Murcutt worden onderscheiden.

Glenn Murcutt is de beroemdste architect van Australië en tevens degene die Australische architectuur internationaal op de kaart heeft gezet. Murcutt sleepte in de loop der jaren vele prijzen - waaronder een Pritzker Prize - in wacht, maar koos er bewust voor om alleen in zijn eigen vaderland te werken. Daar richt hij zich op het creëren van duurzame architectuur die perfect aangepast is aan het Australische klimaat.

Murcutt, die in 1936 in Londen werd geboren voordat hij op vijfjarige leeftijd met zijn ouders naar Sydney verhuisde, vestigde zijn kleine praktijk in 1970. Hij bouwde zijn reputatie op door een opeenvolging van duurzame huizen in heel Australië te bouwen, voordat hij culturele gebouwen bouwde, waaronder de Arthur en Yvonne Boyd Education Centre in de buurt van Sydney en het Australian Islamic Centre.

Een van de favoriete citaten van Murcutt is een zin die hij zijn vader vaak hoorde zeggen. De woorden, zo meent hij, zijn van Thoreau: "Aangezien de meesten van ons hun leven doorbrengen met het uitvoeren van gewone taken, is het allerbelangrijkste om ze buitengewoon goed uit te voeren." Murcutt houdt ook van citeren van het Aboriginal spreekwoord "Raak de aarde licht aan." 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2021 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel