Antwerps provinciehuis is op en top duurzaam

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  Gebouw behaalt nu ook certificaat ‘BREEAM Excellent’

  Het Antwerps provinciehuis heeft de score ‘excellent’ binnengehaald met het BREEAM-certificaat. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en screent op internationaal niveau gebouwen op duurzaamheid.  Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “Wat duurzaamheid en energiezuinig bouwen betreft, is hiermee ook internationaal bevestigd dat het nieuwe provinciehuis het neusje van de zalm is. Het gebouw is kwaliteitsvol gebouwd, kan lange tijd meegaan en is technologisch klaar voor de toekomst. Dat we op het vlak van management zelfs 90% bereiken, is een opsteker voor alle medewerkers. We hopen dat we hiermee heel wat bedrijven en overheden inspireren om ook nieuwe en duurzame bouwtechnieken te gebruiken.”

  Het provinciehuis van Antwerpen is een ontwerp van XDGA-architecten uit Brussel met stabiliteitsbureau Bollinger + Grohmann uit Parijs en met Studiebureau Boydens voor de duurzame technieken. Het gebouw is gerealiseerd door het aannemersconsortium Democo-Denys met meer dan 100 onderaannemers. Het gebouw is sinds 2019 in gebruik.

  Derde erkenning op rij

  Nadat eerder dit jaar het nieuwe Antwerpse provinciehuis het passiefhuiscertificaat en het certificaat voor BEN-gebouw (bijna-energieneutraal) behaalde, kreeg het nu ook het BREEAM-certificaat met score ‘Excellent’. De BREEAM-rapporteur is BOPRO. Het kwaiteitscertificaat Breeam is erkend in meer dan 80 landen.

  Waar de eerdere certificaten Belgisch en Vlaams zijn en vooral over energiezuinigheid gaan, beloont het internationaal erkende BREEAM-certificaat duurzaamheidscriteria op liefst 9 domeinen. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is wereldwijd de meest gebruikte methode voor het bepalen van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen. De 9 beoordelingsthema’s zijn management, energie, gezondheid en welzijn, transport, water, materialen, afval, grondgebruik en ecologie, vervuiling.

  In juni 2016 werd het certificaat voor ‘Design Stage’ al toegekend. In juni 2021 behaalde het provinciehuis het certificaat ‘Post Construction’ (uitvoering). De vooropgestelde ambitie ‘Excellent’ wordt ruimschoots behaald met 73,8% (70% vereist).

  Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “Wat duurzaamheid en energiezuinig bouwen betreft, is hiermee ook internationaal bevestigd dat het nieuwe provinciehuis het neusje van de zalm is. Het gebouw is kwaliteitsvol gebouwd, kan lange tijd  meegaan en is technologisch klaar voor de toekomst.“

  Meer info: www.breeam.com

  BREEAM score provinciehuis

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel