RAAMWERK bekroond met Belgian Building Award 2021

 

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  22 projecten zijn genomineerd voor de Belgian Building Awards 2021. Op 25 mei werd de winnaar bekendgemaakt in de categorie 3-2-1 Façade. De eer valt te beurt aan RAAMWERK met de reconversie van een voormalige carwash in Gent tot lichtrijke gezinswoning met gastenkamers. Label Architecture krijgt een eervolle vermelding voor het project Koekoek.

  De prijsuitreiking van de Belgian Building Awards op BATIBOUW werd eerder dit jaar uitgesteld omwille van het coronavirus, maar uitstel is geen afstel. De winnaars worden deze keer bekendgemaakt via persreleases en reportages en podcasts op architectura.be en circubuild.be. Vandaag is het de beurt aan de categorie 3-2-1 Façade, gevolgd door de Pioneer Award en Circular Building Award op 31 mei en de Utility Building Award op 15 juni.

  De 3-2-1 Façadeaward was vorig jaar meteen een schot in de roos en werd daarom voor editie 2021 opnieuw van stal gehaald. Deze categorie focust zich op koppelwoningen (driegevel-, tweegevel- of ééngevelwoningen). De achtkoppige jury van de Belgian Building Awards ging op zoek naar ontwerpen die op innovatieve wijze erin slagen om ondanks de beperkte afmetingen en ondanks het beperkt aantal gevels toch een maximale woonkwaliteit te realiseren met veel aandacht voor daglicht en privacy.

  3-2-1 Façadeaward voor RAAMWERK

  De jury kroonde RAAMWERK tot winnaar in deze categorie met het project ‘Carwash’. Deze voormalige handcarwash bevond zich als een enclave in het stadsweefsel van Gent. Slechts twee doorgangen voor het in- en uitrijden van wagens verbonden het pand met de straat. Deze lay-out vormde de basis voor een reconversie naar een introverte woning met gastenkamers vlakbij het stadscentrum.

  De ingesloten inplanting leek op het eerste zicht een hindernis om een kwalitatieve woning te maken. Aan de straatzijde bevond de site zich grotendeels achter een aantal aanpalende garageboxen van buren. Slechts één smalle gevel en een poort doorheen een andere woning gaven toegang tot de verder volledig ingesloten en volgebouwde site. Een carwash zonder daglicht en met een minimale façade naar de straat werd omgevormd naar een lichtrijke woning binnen de context van het ingesloten bouwblok.

  Eervolle vermelding voor Label architecture

  Het project Koekoek van Label Architecture krijgt een eervolle vermelding. Geschrankt tussen terrassen, achterkanten en kleine koertjes is de locatie van deze woning in Koekelberg zo Brussels als maar zijn kan. Zijn gekke kadastrale indeling en woelige geschiedenis zorgen voor een grillig perceel met weinig beschikbare buitenruimte. Om de woning bewoonbaar te maken voor een jong koppel en voldoende daglicht binnen te trekken, koos Label Architecture ervoor om twee verdiepingen toe te voegen bovenop het oorspronkelijke volume. Het resultaat is bijna een verdubbeling van de oppervlakte van de woning. Het hoofdgedeelte van het gebouw braken de architecten spaarzaam af en ze sloopten ook een klein volume op het gelijkvloers om een buitenruimte te voorzien.

  Een wenteltrap verbindt de verschillende verdiepingen van 15 m2 met elkaar. Elke verdieping krijgt daardoor niet enkel een eigen functie, maar wordt ook echt een aparte kamer met een eigen sfeer. 

  De andere genomineerden

  In totaal waren negen projecten genomineerd voor een Belgian Building Award in de categorie 3-2-1 Façade. Naast de winnaar en de eervolle vermelding prijkten ook woning Boudewijn, Gent (Atelier Fréderic Louis), FLORIST, Ledeberg (Tim Rogge Architectuurstudio), PHOENIX, Oudergem (EDA-AU), Woning M_R, Houthalen (Architect Hans Maes), een duplex in Brussel (Atelier d’Architecture Thierry Lamy), woning WOODFACE, Leuven (guerrilla office architects) en woning VDN, Ukkel (atelier d’architecture FORMa) op de shortlist. De voorbije weken stonden deze projecten uitgebreid in de kijker op architectura.be.

  Belgian Building Awards

  De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit 8 architecten, journalisten en publicisten: Catherine De Wolf (TU Delft), Eric Cloes (Ik ga bouwen / Je Vais Construire), Hera Van Sande (Archipel vzw / VUB), Marc Dubois (architectuurcriticus), Mieke Vandenbroucke (VIBE), Thomas Roelandts (Marge Architecten), Philippe Selke (architectura.be) en Rik Neven (architectura.be).

  De Belgian Building Awards zijn een organisatie van Batibouw in samenwerking met Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Alle genomineerde projecten kan je bekijken op deze website:

  www.belgianbuildingawards.be

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel